Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Αντιγράψτε.


Μπαίνει στον πειρασμό να ζηλεύει κανείς αποφάσεις, σαν και αυτή του Ομπάμα. Όχι  μόνο τις αποφάσεις, αλλά ακόμα και τον τρόπο που τις ανακοινώνει: "Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω" είπε (We want our money back). Ανεξάρτητα από τι πιστεύει κανείς για τους Αμερικανούς ή τον πρόεδρό τους, είναι χάρμα μόνο και να τον ακούς να το λέει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε πως οι εταιρίες του χρηματιστηρίου (βλ τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες)  βοηθήθηκαν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης και έχουν υποχρέωση - μια και μπόρεσαν φέτος να δώσουν μπόνους στα στελέχη τους - να επιστρέψουν τα λεφτά που πήραν από τους φορολογούμενους μέχρι τελευταίας δεκάρας. Το σκεπτικό είναι απλό: "αφού μπορείτε να δίνετε μπόνους, τότε μπορείτε και να ξεπληρώσετε τα λεφτά που πήρατε".
Τι ωραία θα ήταν να έπαιρνε πίσω και η ελληνική κυβέρνηση - έστω και μέρος - από τα 26 δις που εγγυήθηκε για τις τράπεζες, οι οποίες πεισματικά εμφανίζουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης τρομερά κέρδη. Χωρίς μάλιστα να δίνουν ρευστότητα στην αγορά. Αρκεί να φανταστεί κανείς πως μέτρα που ελήφθησαν στα πλαίσια του σχεδίου σταθερότητας  όπως η αύξηση στα τσιγάρα/ποτά θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους μόνο 1 δις €.
Αντιγράψτε λοιπόν. Είναι η συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς στους κυβερνώντες. Γιατί μέχρι τώρα με τις εμπνεύσεις σας, δεν είδαμε προκοπή. Ακόμα και η χειρότερη αντιγραφή πρακτικών, πολιτικών, σχεδίων και μέτρων, έχει περισσότερες πιθανότητες να μας βγει σε καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: