Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ουδεμία (προ)νόησις.

Ο λόγος για το κέντρο διάδοσης επιστημών και τεχνολογίας στη Θέρμη. Το γνωστό "Νόησις", που φιλοξενεί το πλανητάριο, κινηματογράφους, θεματικές δραστηριότητες και εκθέσεις σε θέματα ιστορίας, έρευνας και τεχνολογίας.
Στη δίνη της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, μάλλον εγχειρήματα σαν και αυτό (που κόστισαν μάλιστα 25 εκατ. €) θεωρούνται πολυτέλειες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το μουσείο στερείται διοίκησης εδώ και λίγους μήνες, ενώ για κρατική επιχορήγηση ούτε λόγος γίνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Σημειωτέον πως το "Νόησις" είναι από τα περισσότερο επισκέψιμα μέρη της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των επισκεπτών του φτάνει τους 180.000 τον χρόνο.
Σε μια Ελλάδα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, όσο ποτέ άλλοτε τον τουρισμό, την έρευνα και την εφαρμοσμένη τεχνολογία αλλά και τις "ατραξιόν", η επίσημη πολιτεία κάνει πάλι το θαύμα της: πόσο μάλλον σε μία Θεσσαλονίκη  αδικημένη σε σχέση με τον υδροκέφαλο κρατίδιο των Αθηνών που παραδοσιακά κρίνει την τύχη ζώντων και νεκρών, είτε τους αφορούν είτε όχι.
Σαν να μη φτάνει αυτό, η Ε.Ε θα ζητήσει ευθύνες εφόσον το μουσείο δε συνεχίσει να λειτουργεί, μια και η όλη επένδυση έφερε τη σφραγίδα της με τον όρο να χρηματοδοτεί το κράτος τη συντήρησή του για 10 χρόνια.
Στην Κολομβία του Βαλκανικού Νότου όμως, (όπως λέει ο Τράγκας)  ένα τέτοιο εγχείρημα ούτε για 6 χρόνια δεν μπορεί να αντέξει. Αντιθέτως τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών και άλλες "ατραξιόν" αμφιβόλου χρηστικότητας καλά κρατούν. Χωρίς μάλιστα να κόβουν και εισιτήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: