Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Πράσινη ανάπτυξη (με πετρέλαιο).

Ημέρες καύσωνα. Κλασσικός πονοκέφαλος για τη φίλτατη Δ.Ε.Η. Ο προγραμματισμός, τόσο της εταιρίας, όσο και των Ελληνικών κυβερνήσεων γενικώς, δρέπει δάφνες, για ακόμα μία φορά. 
Έτσι, η ηλεκτρική εταιρία ανακοίνωσε πως θέτει σε λειτουργία τους σταθμούς σε Λαύριο και Αλιβέρι για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
Ως γνωστόν, οι δύο αυτοί σταθμοί καίνε παραδοσιακό, ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο για να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο με τη σειρά τους χρεώνονται όλοι οι γραφικοί καταναλωτές του κρατικού μονοπωλίου, με το καπέλο της ρήτρας καυσίμου μάλιστα. Οι πολίτες, πάλι, πληρώνουν την απρονοησία και την αχρηστία των διοικούντων.
Ο γράφων δε διεκδικεί σκήπτρα ενεργειακού σπεσιαλίστα, ωστόσο μόνο και μόνο το γεγονός πως η Ελλάς ακόμα καίει πετρέλαιο για να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα ως είδηση είναι εξοργιστικό, σε μια εποχή που όλες οι χώρες (που διαθέτουν πολιτικούς με διορατικότητα) προσπαθούν να απεμπλακούν από το μαύρο διάολο. Σε έναν τόπο που πανθομολογούμενα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πολλαπλές και  ανεξάντλητες, όπου  η ηλιακή τεχνολογία στις αρχές της δεκαετίας του '80 ήταν πρωτοποριακή,  η γραφειοκρατία και οι αρτηριοσκληρωτικοί ιθύνοντες καταδίκασαν την Ελλάδα στην ενεργειακή εξάρτηση από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο. 
Δυστυχώς, έχουμε αργήσει πολύ (και σε αυτό), με τις  -έστω καθυστερημένες- προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αφήνουν λίγο φως να περάσει από τη κλειδαρότρυπα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: