Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Χαχολιστάν.


Στο Ελλαδιστάν, εξακολουθούν να γίνονται "μεγαλειώδεις" πολιτικές, προεκλογικές συγκεντρώσεις. Σε πείσμα όλων των αναπτυγμένων (πολιτικά και κοινωνικά) χωρών, η Ελλάς των φανατικών ή φανατισμένων, επιμένει τόσο να προκαλεί (βλ. πολιτικοί επιτελάρχες), όσο και να παραβρίσκεται στις μαζικές πολιτικές συγκεντρώσεις - ομιλίες, με σκοπό να δείξει μαζικότητα και...παλμό.
Τακτικές σαν κι αυτές, απλά αντανακλούν το πραγματικό πολιτικοκοινωνικό επίπεδο του λαού μας, ο οποίος διαθέτει ριζωμένο το ταπεραμέντο του...χαχόλου (και όχι το μεσογειακό). Είθισται άλλωστε να λέγεται πως ως λαός είμεθα πανηγυρτζήδες, και μάλλον έτσι βλέπει ο κόσμος μια προεκλογική συγκέντρωση, σε χαρά των καντινιέρηδων και των καταστημάτων υγιειονομικού ενδιαφέροντος εν γένει. 
Γιατί άλλωστε, αντικειμενικά δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για να παραβρεθεί κάποιος σε μια τέτοιου τύπου συγκέντρωση, αφού είναι σίγουρο πως δε θα ακούσει τίποτα καινούριο, ούτε θα ενημερωθεί πληρέστερα σε σχέση με τα Μ.Μ.Ε. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις ταλαιπωρείται για να κατέβει στο κέντρο της οποιαδήποτε πόλης, σπρώχνεται και στο τέλος βλαστημάει τη στιγμή που αποφάσισε να παραστεί στο "μεγάλο ραντεβού" με τον πολιτικό αρχηγό του. 
Τα δε μικρότερα κόμματα που κάνουν συνήθως τις συγκεντρώσεις τους σε πλατείες με λιγότερο κόσμο ή σε αίθουσες, μάλλον λοιδορούνται (βλ. τις συγκεντρώσεις της Αριστεράς) από τα μεγαλύτερα κόμματα, ενώ στο  βάθος εύχονται να μεγαλώσουν και αυτά  για να κάνουν τα ίδια και να θρέψουν το υπερεγώ των πολιτικών αρχηγών τους.
Συνεπεία αυτών, τα μεγάλα κόμματα αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολιτικές των χαχολοσυγκεντρώσεων, αφού βλέπουν πως "επηρεάζουν" το πολιτικό σκηνικό, μαζεύουν κόσμο και δημιουργούν εντυπώσεις (κατά τη γνώμη τους). Για να μην αναφέρει κανείς πως δεν φείδονται και εξόδων προκειμένου να παραστεί κόσμος και από τα...Δριμύκλανα 500χλμ μακριά με ναυλωμένα λεωφορεία, ως αυτόχθονες.
Στο τέλος, την όλη ιστορία την πληρώνει η εκάστοτε πόλη και γενικότερα η χώρα, όπου χρειάζεται εβδομάδες ή και μήνες για να αποκατασταθεί η - έτσι και αλλιώς - επίφαση καθαριότητας που τη διακρίνει. Διότι πακετάκι με τις συγκεντρώσεις και τη γενικότερη προεκλογική περίοδο, τα άχρηστα φυλλάδια, σημαίες, πανό, αφίσες στους στύλους και χαρτιά κάθε είδους μας πνίγουν ως βουνό...
Αλήθεια, πιστεύει κανείς ειλικρινά, πως μπορεί την ψήφο κάποιου να τη διαμορφώσει ένα φυλλάδιο, μια συγκέντρωση με "παλμό" και σημαιούλες ή όλες αυτές οι μέθοδοι συμπυκνωμένες; Αν δηλαδή όλα αυτά κάνουν τη διαφορά στον Ελληνικό λαό, τότε καλά να πάθουμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το ταπεραμέντο μας, τι να κάνουμε ; Ζούμε έντονα, φωνάζουμε, διαματυρόμαστε, βρίζουμε, φανατιζόμαστε. Είναι στο DNA μας, δεν αλλάζει αυτό. Θα δώσω ένα κραυγαλέο παράδειγμα. Το 2005 ήμουν στις ΗΠΑ με τη σύζυγο. Περιμέναμε να πάρουμε το αεροπλάνο που εξυπηρετούσε την πτήση Νέα Υόρκη - Βοστώνη και υπομονετικά καθόμασταν σε κατάσταση αναμονής να ανοίξει η πόρτα μπροστά μας να περάσουμε στο αεροσκάφος. Ξαφνικά ο αεροσυνοδός φωνάζει πως μπορούμε να περάσουμε, και βγάζουμε τα εισιτήρια από την τσέπη, τα διαβατήρια μας και σηκώνουμε τις αποσκευές μας. Μπήκαμε στην σειρά και περιμέναμε να επιβιβαστούμε. 20'' μετά, πιάνει το μικρόφωνο η αεροσυνοδός και όχι ο τύπος που μίλησε πριν 10'', και μας ανακοινώνει στα αγγλικά: "ο συνάδελφος μου έκανε ένα αστείο. Ακόμα δεν ήμαστε έτοιμοι για την πτήση, θα σας ανακοινώσουμε την επιβίβαση σε μερικά λεπτά !!". Διαπιστώνω έκπληκτος, πως οι Αμερικανοί συνεπιβάτες μας, στο άκουσμα της φανταστικής αναγγελίας, ξανακάθισαν πίσω χωρίς αντιδράσεις, ακούμπησαν τις αποσκευές τους κάτω, έβαλαν τα εισιτήρια και τις ταυτότητες τους στην τσέπη. Οι μόνοι ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΑΙ ΕΒΡΙΖΑΝ, ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΥΓΚΑ !! σκέψου τώρα να πετάει Αθήνα-Θεσσαλονίκη εσωτερική πτήση, να αναγγείλεις πτήση και μετά να δηλώσεις στην ουρά που περιμένει όρθια να επιβιβαστεί, ότι έκανες πλάκα !! Ρε, σούτια που θα έπεφταν...

Born 22/3