Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Και γιατί να πληρώσουν;

Μέσα σε όλα τα αισιόδοξα της εποχής μας, απο τις μεγάλες ειδήσεις, όσο και αυτές που περνούν στα ψιλά γράμματα (βλέπε τα καινούργια "ταπεινά" υβριδικά οχήματα των βουλευτών), ήλθε και η είδηση πως 32 μητροπόλεις της επικράτειας αρνούνται να πληρώσουν το Ε.Τ.ΑΚ, για τους δικούς τους λόγους, αλλά κυρίως γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως θα φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία. 
Φυσικά, η εκκλησία λειτουργεί και αυτή με όρους του Ελληνικού κράτους - εκτρώματος. Γι' αυτό και δε γίνεται να διαχωριστούν τελικά. Πώς να φορολογήσει κανείς τελικά τον εαυτό του; ( ή καλύτερα το alter ego του). Μακάρι να υπήρχε η πολιτική βούληση τελικά, όχι να φορολογηθεί, αλλά εν τέλει  να δημευθεί η εκκλησιαστική "περιουσία" η οποία αποκτήθηκε με χρυσόβουλα, αμφίβολες διαθήκες, φωτογραφικές αποφάσεις και άλλα, ενώ οι υπάλληλοι της (ιερείς) συνεχίζουν να πληρώνονται απο το ελληνικό κράτος ως δημόσιοι υπάλληλοι. 
Αλλά έτσι είναι και το (εκκλησιαστικό) κράτος: χρωστάω και δε πληρώνω, ενώ άν μου χρωστάνε, τους πάω στα δικαστήρια. Θέλω όμως και να μου πληρώνουν τους υπαλλήλους και τα αστρονομικά ενοίκια, ανταλλάσσω δε νερό με φιλέτα για να μη χάσω τα δικαιώματά μου: λυπάμαι, αλλά για μένα δε γίνεται διαχωρισμός ούτε για τα μοναστήρια ή την περιουσία του πατριαρχείου. Δε γνωρίζω άλλωστε κανένα φυσικό η νομικό πρόσωπο να κατέχει ένα κομμάτι γής για 600 και πλέον χρόνια, χωρίς μάλιστα να έχει πληρώσει στον οποιοδήποτε ούτε δεκάρα τσακιστή γι' αυτό. 
Γιατί άν πάει να "πειράξει" κανείς την εκκλησιαστική "περιουσία", θα πέσουν οι ίδιοι οι πολιτικοί να φάνε τους εαυτούς τους (βλ. τον ταλαίπωρο - αείμνηστο Τρίτση) αφού φυσικά θα χάσουν τους ιερούς ψήφους  της στρατιάς των "πιστών" και των παρατρεχάμενών τους: θυμίζει κάτι μήπως απο τη πολιτική ζωή μας;
Φαύλος κύκλος με λίγα λόγια, ένας απο τους αναρίθμητους που συναντά κανείς στη Ψαροκώσταινα. Βοήθειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: