Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

180 Χρόνια Φαγούρας...

Δεν μπορώ παρά να σχολιάσω το χθεσινό επεισόδιο των "Μεγάλων Ελλήνων", που παρουσίασαν τον πρώτο (και μοναδικό) κυβερνήτη της Ελλάδας, Ι. Καποδίστρια.
Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ ήταν καταπληκτική και ο παρουσιαστής Θάνος Βερέμης, μια ευχάριστη έκπληξη. 
Όπως και ο παρουσιαστής της σειράς, δεν μπόρεσα να μήν κάνω αναδρομή στα χρόνια που ακολούθησαν τον κυβερνήτη βλέποντας μέχρι και σήμερα τα ίδια δεινά να ταλαιπωρούν την κοινωνία και το ελληνικό κράτος: η ίδια η νοοτροπία του Έλληνα δηλαδή. Η απερίγραπτη γαϊδουριά που μας διακρίνει σαν λαό, η οποία συνθέτει και το "οργανωμένο"  κράτος που ζούμε... 
Ιδιοτέλεια, πελατειακές σχέσεις, δεινή οικονομική κατάσταση, φθόνος κκπ κλπ προς αυτούς που θέλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο τους εαυτούς τους ή τον κόσμο: η Ελλάδα όπως είναι σήμερα. Βαμμένη με τα ίδια, μελανά χρώματα. Οι Αμερικανοί λένε πως σε κάθε σύννεφο, υπάρχει και μια ασημί λάμψη (Every cloud has a silver lining). Ίσως εγώ αυτή τη στιγμή δεν τη βλέπω, φθάνοντας μάλιστα να πώ, πως τελικά ίσως να μήν αξίζαμε την απελευθέρωση (απο τους Τούρκους;;;) ...Μια και θα είμαστε για πάντα δέσμιοι του κακού μας εαυτού.

1 σχόλιο:

Theodosios είπε...

Den ksero an katafereis na to breis eukola alla koitakse gia to biblio tou Veremi and Koliopoulos Greece:The modern sequel. Mporei na einai tou eidos Istorias "pos ftasame os edo" alla pragmatika bohthaei na katanohseis ta teleutaia 180 xronia fagouras.xairetismous.