Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

1821

Τελευταία τείνει να γίνει μόδα η συζήτηση για την εθνική παλιγγενεσία. Πρώτα ο Πάγκαλος και οι απόψεις του για τους "αναλφάβητους" που δεν ήξεραν τι έκαναν, μετά η καταπληκτική σειρά του ΣΚΑϊ, και μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων που κάνει συζήτηση για το θέμα, με καθυστέρηση 200 χρόνων.
Μέχρι τώρα άλλωστε, οι περισσότεροι ζούσαν στην ψευδαίσθηση πως όλα τότε έγιναν καλά και άγια, στη δίνη των μύθων του κρυφού σχολείου και της Αγίας Λαύρας. Ενδεικτικά  τα σχόλια του συμπαθή πλην άσχετου εν προκειμένω θείου Τράγκα που ωρύεται πως η σειρά του ΣΚΑΙ είναι κατάπτυστη γιατί του καταρρίπτει όλα όσα ήξερε ως τώρα.(βλ:http://www.youtube.com/watch?v=xudkqaZORFs&feature=player_embedded#)

Η χώρα αυτή είχε πάντα μια τάση να ακολουθεί τις εξελίξεις - πόσο μάλλον να κάνει αυτοκριτική - πολλά χρόνια αργότερα: και εδώ λοιπόν, το θέμα είναι  πως ακόμα δεν μπορεί να χειριστεί ιστορικές αλήθειες/διαπιστώσεις μολονότι έχουν περάσει τόσα χρόνια και η ιστορική έρευνα έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο. 
Κάθε προσπάθεια σαν αυτήν του ΣΚΑΙ είναι όμως καλοδεχούμενη και χρήσιμη. Ιδίως όταν οι πολίτες κάνουν την έκπληξη και της δίνουν αναπάντεχα ποσοστά τηλεθέασης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: