Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Το...λογαριασμό παρακαλώ.



Εκεί καταντήσαμε, παρά τη θέλησή μας. Να ζητάμε το λογαριασμό στο καφέ, ο οποίος να προσομοιάζει με αυτόν ψαροταβέρνας, ιδίως όταν τύχει και βρεθεί κανείς με πολλούς φίλους σε κάποιο "ελίτ" καφέ του κέντρου. ΄Ετσι, έρχεται η "λυπητερή", μέσω αποδείξεων ή των σύγχρονων γκάτζετ των σημερινών σερβιτόρων η οποία κυμαίνεται μεταξύ των 3 - 4,5 € ανά καφέ, αναλόγως είδους και τοποθεσίας.

Ωστόσο, τα καφέ του κέντρου, δεν απέχουν και πολύ απο τα συνοικιακά όσον αφορά στις τιμές. Όλοι (πλήν φωτεινών εξαιρέσεων) οι ιδιοκτήτες "πάτησαν" στην "ανάγκη" του Έλληνα για το πικρόν αυτό ποτήριον και μέσα στα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξεύσει την τιμή του σε δυσθεώρητα -πλέον- ύψη με αιτιολογικό τα ακριβά ενοίκια, το προσωπικό, το χαράτσι του δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα και άλλα γραφικά.

Αφορμή για το αρθράκι αυτό είναι η πρωτοβουλία πολιτών (νομίζω και του ΙΝΚΑ), για μποϊκοτάζ των καφετεριών αύριο Σάββατο 11/4 (όλη μέρα) ως διαμαρτυρία για την τιμή του καφέ, πράξη που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο: δε βλέπω άλλωστε καμιά δικαιολογία (απο τις άνω αναφερόμενες) των Ελλήνων ιδιοκτητών λογική: ούτε το ενοίκιο σε σχέση με άλλα καφέ στις πλατείες του Cartier Latin στο Παρίσι και στο Duomo του Μιλάνο (κλπ κλπ), ούτε για τους μισθούς του προσωπικού (θυμίζω πως στην Ελλάδα οι σερβιτόροι παίρνουν 30 € στην καλύτερη περίπτωση), ούτε στους δημοτικούς φόρους (στο εξωτερικό που υπάρχει και έλεγχος είναι πολύ πιό "δυσβάσταχτοι". Ούτε βλέπω λογική στη βλακώδη αναγωγή του "πίνω καφέ αλλά κάθομαι με τις ώρες" σε σχέση με το γρήγορο καφέ των ξένων: σε ένα απο τα καλύτερα καφέ του Παρισιού (Le deux maggots) δεν ήλθε κανείς να μας διώξει και το καπουτσίνο ήταν φθηνότερο!

Στο τέλος - τέλος νομίζω πως το σωστό θα ήταν να αφήνεται στον καταναλωτή να επιλέξει για το άν θα χρεωθεί (χρυσό) το επιπλέον έδεσμα που είθισται να "προσφέρεται" συνοδευτικά ή το εμφιαλωμένο νερό. Ένας καφές είναι πανάθεμά τον! Για τους λόγους αυτούς εγώ θα επιλέξω να πιώ τον καφέ μου σε ένα απο τα καφέ του κέντρου της Θεσσαλονίκης που εδώ και χρόνια τηρούν το "λόγο" τους και τον τιμούν στα 2 €, το ακριβότερο πρίν τις 11 το πρωί, μια και οι επιχειρηματίες που τα έχουν, πιάσαν το νόημα εδώ και καιρό: είναι η κατανάλωση που κάνει τη διαφορά, όχι η τιμή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: