Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Η "τιμή" των βιβλίων.

Εδώ και καιρό, ως ένθερμος αναγνώστης βιβλίων τόσο επιστημονικού, όσο και λογοτεχνικού χαρακτήρα, είχα μια απορία:
Είναι κοινό μυστικό, πως οι Έλληνες δε διαβάζουν αρκετά ή μάλλον και καθόλου. Όλες οι έρευνες συγκλίνουν προς αυτή την παρατήρηση. Η απορία μου έχει να κάνει ακριβώς με αυτό το θέμα.
Το βιβλίο, είναι στην Ελλάδα είδος πολυτελείας. Εδώ σπεύδω να πω αρχικά, πως η "αποστροφή" των Ελλήνων προς τα βιβλία δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτό, ωστόσο οι τιμές τους σίγουρα είναι ένα αποτρεπτικό στοιχείο. Αν συνυπολογίσει κανείς το λειτουργικό αναλφαβητισμό που πλήττει αυτή τη χώρα, τότε τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι, θα έπρεπε (αν δεν το κάνουν ήδη) να φυτοζωούν.
Εξηγώ περαιτέρω τη σκέψη μου, με παραδείγματα:
Ένα "αξιοπρεπές" λογοτεχνικό ή ιστορικό βιβλίο έχει τουλάχιστον τιμή που ξεκινάει από τα 20 €. Το ημερομίσθιο του εργαζομένου δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 25€. Άρα, η πνευματική τροφή, αποκλείει την ουσιαστική. Συγκρίνοντας δε τις τιμές διεθνώς, παρατήρησα το εξής: αγοράζοντας ένα βιβλίο πχ το Angels and Demons (Illuminati) του Dan Brown απο ελληνικό βιβλιοπωλείο στην αγγλική γλώσσα, πλήρωσα 7,5€. Φυσικά η έκδοση δεν ήταν με σκληρό εξώφυλλο και πολυτελές χαρτί σε μεγάλη διάσταση, αλλά αυτό δεν με εμπόδισε σε τίποτα να το αναγνώσω. Στην ελληνική του έκδοση, πρέπει κανείς να πληρώσει 25€.
Επίσης, το βιβλίο του Mazower Salonica City of Ghosts, κοστίζει στα αγγλικά μόλις 9 λίρες Αγγλίας, δηλαδή 15€. Η ελληνική του μετάφραση, ξεπερνά τα 32€.
Και ερωτώ: τόσα πολλά πια είναι τα δικαιώματα, οι αμοιβές του μεταφραστή και τα έξοδα έκδοσης ώστε να δικαιολογούν τέτοια απόκλιση στις τιμές των βιβλίων; Ή είναι απλά θέμα προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή λίγοι αγοράζουν έτσι και αλλιώς οπότε κοιτάμε να βγάλουμε τα έξοδα με υψηλές τιμές;
Αν μάλιστα, λάβει κανείς υπόψιν του τους ελληνικούς μισθούς όπως προείπα, τότε η δυσαναλογία της τιμής των βιβλίων, είναι πραγματικά απαγορευτική, είτε το βιβλίο είναι ξένου, είτε Έλληνα συγγραφέα.
Κάπως έτσι άλλωστε κυκλοφορούν σε χώρους εργασίας κινητοί βιβλιοπώλες, οι οποίοι καθιστούν πιο προσιτά τα βιβλία πουλώντας τα με "τεφτέρι" και δόσεις που τους δίνουν σιγά σιγά οι -λιγοστοί πλην φανατικοί- βιβλιόφιλοι.
Ποιος θα το περίμενε στην εποχή μας, ιδίως όταν στο εξωτερικό οι πόλεις σφύζουν από μαγαζιά με βιβλία από δεύτερο "χέρι" αλλά και ευκαιρίες στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: