Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Η Ελληνική Τηλεοπτική Κόλαση (Μέρος Δεύτερο)

Για τους λόγους που δημοσίευσα στο προηγούμενο άρθρο λοιπόν, επέλεξα να τοποθετήσω δορυφορικό σύστημα λήψης στο σπίτι μου.
Έτσι, με μιά μικρή σχετικά δαπάνη, άνοιξε ολόκληρος ο κόσμος μπροστά μου. Φυσικά, δεν επέλεξα το δορυφορικό συνδρομητικό πακέτο:
Περί ού και ο λόγος, διότι τα χρήματα της συνδρομής που ζητούν, είναι δυσανάλογα πολλά για το ελληνικό μέσο εισόδημα. Επιπλέον, οι κύριοι ιθύνοντες της NOVA, υποτιμούν και κατά άτι την νοημοσύνη μας, μια και στα καινούργια "πακέτα" συνδρομών που προσφέρουν και μάλιστα με την ελάχιστη συνδρομή των 30€ περίπου, γράφουν στα διαφημιστικά τους οτι υπάρχουν κανάλια, τα οποία στην πραγματικότητα, είναι ελεύθερα!
Με άλλα λόγια, κανάλια όπως το FTV, Al Jazeera, France 24 και άλλα πολλά, διαφημίζονται απο τη Nova πως "προσφέρονται" μέσα στο "πακέτο", ενώ στην ουσία, δεν χρειάζεται κανείς να πληρώσει τη Nova για να τα παρακολουθήσει. Αρκεί να διαθέτει δορυφορική κεραία και αποκωδικοποιητή, χωρίς καμμιά συνδρομή και κάρτα.
Γράφοντας λοιπόν οτι "άνοιξε μπροστά μου ολόκληρος ο κόσμος" εννοώ πως βλέποντας δορυφορική τηλεόραση (δηλαδή τα ελεύθερα δορυφορικά κανάλια που αξίζει να δεί κανείς), κατάλαβα καταρχάς ένα πράγμα: το πόσο στενόμυαλα και πιασμένα στον κυκεώνα των παραθύρων είναι τα ελληνικά δελτία ειδήσεων. Πραγματικά, γίνονται συγκλονιστικά πράγματα στον κόσμο, τα οποία τα ελληνικά δελτία ειδήσεων δεν τα αναφέρουν καθόλου.
Κατά δεύτερο λόγο, με τη δορυφορική τηλεόραση βρίσκει κανείς μια διέξοδο στη τηλεοπτική του καθημερινότητα, όταν πια αρχίζει το φράγμα της απογοήτευσης να σε κυριεύει απο τις ελληνικές αηδίες οι οποίες παίζονται.
Πραγματικά, άν υπήρχε ένα λογικό κοστολόγιο στις παροχές της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης, προσωπικά θα το πλήρωνα, όντας σίγουρος οτι θα "αγοράσω" κάτι που αξίζει. Συγκρινόμενες όμως οι τιμές της ελληνικής συνδρομητικής τηλεόρασης, με αυτές του εξωτερικού (ιδίως άν συγκρίνει κανείς τα εισοδήματα), είναι παράλογα ακριβές, εώς απαγορευτικές. Άν λάβει κανείς υπόψη οτι το πλήρες "πακέτο" κοστίζει περίπου 60€ το μήνα, τότε καταλαβαίνετε γιατί μιλάω.
Το τοπίο της τηλεθέασης έχει σοβαρές ελπίδες να το αλλάξει η καλωδιακή τηλεόραση, η οποία δειλά - δειλά κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι μια θετικότατη εξέλιξη, τουλάχιστον στον τομέα του ανταγωνισμού των παρεχομένων πακέτων τηλεθέασης. Διότι η Nova και κάθε Nova, δεν θα είχε το υπάρχον τιμολόγιο άν στην αγορά υπήρχε κάποιος αξιόλογος ανταγωνιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: