Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Χέστες.

Είναι ίσως η επιεικέστερη έκφραση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει την κίνηση της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει την άρνηση πληρωμής διοδίων και την καταστολή του κινήματος "δεν πληρώνω". 
Κάτω από το -κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους- λάβαρο της προάσπισης της ευνομίας, οι κυβερνώντες - ορντινάντσες των μεγαλοεργολάβων θέσπισαν πρόστιμο 200 ευρώ για την άρνηση πληρωμής διοδίων. Με άμεση επιβολή μάλιστα, από τις αστυνομικές αρχές. Για μια διαφορά που θα λυνόταν σε οποιαδήποτε περίπτωση στα αστικά δικαστήρια, μια και είναι ανάμεσα σε ιδιώτες.
Οι κυβερνώντες έβαλαν στο ίδιο καζάνι όλες τις αντιδράσεις των πολιτών για διαφορετικές όμως περιπτώσεις. Ενώ λοιπόν οι αυξήσεις στα Μ.Μ.Μ της Αττικής (και όχι μόνο) φαίνονται γενικώς σωστές (αλλά και τα πρόστιμα τους τσαμπατζήδες), η θέσπιση προστίμου για άρνηση πληρωμής διοδίων έρχεται σε αντίθεση με την κοινή λογική: είναι τουλάχιστον προδοτικό, το να ζητάει κανείς από τον κόσμο να πληρώσει διόδια για δρόμου οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ή να χρηματοδοτήσει άλλους δρόμους με τον ίδιο τρόπο. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις (που δε συμβαίνουν πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο), όπως αυτή των Τεμπών και του Πλαταμώνα, οι οδηγοί πρέπει να νοιώθουν τουλάχιστον ηλίθιοι να πληρώνουν τα υπέρογκα χαράτσια για ένα δρόμο του 1960, με "προοπτική" πως θα γίνει καινούργιος, κάποτε. 
Αντί λοιπόν οι ανευθυνουπεύθυνοι  να επαναδιαπραγματευτούν τις δοσιλογικού χαρακτήρα συμβάσεις, αγνοώντας ευρωπαϊκή νομοθεσία, χρεώσεις ανά χλμ, και άλλα "ήσσονος σημασίας", έσπευσαν ως συνεπείς φιλιπινέζες να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των εταιριών/ εργολάβων/ ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε (ω τι σύμπτωσις) που έχαναν λεφτά καθημερινά από το όλο και διογκούμενο κίνημα των πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης (άλλο αν οι γραφικοί της αριστεράς δεν έχασαν την ευκαιρία να προσπαθούν να το διευρύνουν σε άλλες πρακτικές και να το καπελώσουν). 
Εδώ μιλάμε για πραγματική σκλαβιά: ολόκληρης της Ελλάδας έναντι του κράτους των Αθηνών, ίσως και χειρότερη από την οθωμανική. Ως πότε παλληκάρια;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σέβομαι τους νόμους της χώρας και οφείλει με τη σειρά της να τιμωρεί όλους όσους συστηματικά δεν πληρώνουν το εισιτήριο τους στο αστικό λεωφορείο αλλά διαφωνώ κάθετα με το θέμα των διοδίων. Δεν μπορώ να πληρώνω 80 λεπτά το εισιτήριο του ΟΑΣΘ και δίπλα μου να είναι όλοι οι απίθανοι και να μην πληρώνουν επιδεικτικά. Σε αυτό το σημείο συμφωνώ. ΝΑΙ, στο πρόστιμο σε όλους όσους δεν πληρώνουν. Εάν αυτό είναι μέσο για να συμμορφωθούν κάποιοι, με βρίσκει σύμφωνο. Στο θέμα όμως των διοδίων διαφωνώ κάθετα. Δεν κατάλαβα τι επιχειρεί να κάνει ο Ρέππας ; να νομιμοποιήσει τις παράνομες συμβάσεις του κουφο-Σουφλιά και του Χατζηδάκη ; αυτά ρε που κοροϊδεύαμε όσο κυβερνούσε η ΝΔ και ζητήσαμε να καταργήσετε, αυτά επαναλαμβάνετε και επικροτείτε ; αυτά μας έλεγες ρε παραμυθατζή Μαγκριώτη όταν έγινες υφυπουργός ; Κατάργηση ΑΜΕΣΑ όλων των σταθμών των διοδίων. Δεν είναι δικαιολογία η ύπαρξη έργων συντήρησης των εθνικών δρόμων και το κόστος αυτής. Δηλαδή οι Γερμανοί πως συντηρούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ δρόμους εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχουν διόδια ;

Born 22/3