Ο λόγος για το αντικείμενο που "διχάζει" τη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες. Για το αν δηλαδή και πότε (και πού φυσικά) θα στηθεί(;) ο ανδριάντας του Κ. Καραμανλή.
Το εγχείρημα αποφασίστηκε 12 χρόνια πριν, όταν και οι εποχές ήταν σαφώς "ευκολότερες" για τη χώρα. Όταν τα δανεικά έρεαν άφθονα. Η γραφειοκρατία και οι αντιδράσεις έφεραν το θέμα να συζητείται εν μέσω σοβαρής κρίσης, με αποτέλεσμα να θεωρείται πως πράγματι εδώ μιλάμε για πολυτέλειες.
Αυτό που θα θεωρούσε κανείς επιβεβλημένο σίγουρα, θα ήταν να μάθαιναν οι πολιτικοί που ακολούθησαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (και ιδίως οι συγγενείς του), κάτι από τις πράξεις και την αποφασιστικότητά του.
Σίγουρα κατά την άποψη του γράφοντα, ο ανδριάντας δε θα έβλαπτε κανέναν, αλλά η ουσία βρίσκεται πίσω από το άγαλμα: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής - παρά τα μεγάλα του λάθη - έβαλε τη χώρα στη σωστή τροχιά σε κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της. Ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης δημιούργησε υποδομές, τις οποίες θα ζήλευαν όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις που τον ακολούθησαν. Έβαλε θεμέλια και έφτιαξε θεσμούς που είναι άγνωστοι στον μέσο πολίτη.
Όλα αυτά όμως, ένα άγαλμα δεν μπορεί να τα πει, πόσο μάλλον να παραδειγματίσει τους σύγχρονούς του. Για την ώρα, ακόμα και γι' αυτούς που θα ήταν σύμφωνοι με την τοποθέτησή του, το άγαλμα συζητείται σε λάθος στιγμή: κρίσιμη για σοβαρές αποφάσεις και όχι για φανφάρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου