Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Μπαράκ Ομπάμα: Μια ελπίδα για την Ελλάδα;


Οι αμερικανικές προκριματικές εκλογές βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, μέσω των οποίων διαφαίνεται ένα σαφές προβάδισμα του γερουσιαστή Ομπάμα. Πολλοί λένε πως ένας άνθρωπος που έχει βιώσει την αδικία και το ρατσισμό, που ανέβηκε με την αξία του απο τα χαμηλά στα ψηλά, ίσως κάνει τη διαφορά στις Η.Π.Α.
Μεταξύ αυτών είμαι και εγώ, μια και ο γερουσιαστής Ομπάμα φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ένα όραμα για την αμερικανική πολιτική πιο δημοκρατικό, λιγότερα παρεμβατικό στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό το έχει δείξει τόσο με τους λόγους του στο παρόν και το παρελθόν, όσο και με έργα του.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό είναι πως ο Έλληνας συνεργάτης του είναι πιο δραστήριος (και πειστικός) υπέρ της πατρίδας του απο τον πάλαι ποτέ George Στεφανόπουλο του Κλίντον. Έτσι, για παράδειγμα, ο Ομπάμα έχει καταθέσει και υπογράψει ψήφισμα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, υποστηρίζει μια λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε και του Ο.Η.Ε, ενώ όσον αφορά στα άλλα "καυτά" θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ (που μας κάνει όλους να τον πληρώνουμε ακριβά μέσω της τιμής του πετρελαίου), έχει δηλώσει πως ήταν απο την αρχή ένα λάθος και θα τον τερματίσει.
Η αλήθεια είναι πως έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις απο υποψήφιους προέδρους σχετικά με τα ελληνικά συμφέροντα, οι οποίες μάλλον στόχευαν στους ψήφους των ομογενών μας.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Ομπάμα έχει μια "αύρα" που τον κάνει παραπάνω πιστευτό απο τους προκατόχους του διεκδικητές - προέδρους. Απομένει να δούμε - εφόσον εκλεγεί- τα έργα του.
Περισσότερα στο http://www.barackobama.com/ και στο http://panagiotioeng.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: