Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Μπαράκ Ομπάμα: Μια ελπίδα για την Ελλάδα;


Οι αμερικανικές προκριματικές εκλογές βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους, μέσω των οποίων διαφαίνεται ένα σαφές προβάδισμα του γερουσιαστή Ομπάμα. Πολλοί λένε πως ένας άνθρωπος που έχει βιώσει την αδικία και το ρατσισμό, που ανέβηκε με την αξία του απο τα χαμηλά στα ψηλά, ίσως κάνει τη διαφορά στις Η.Π.Α.
Μεταξύ αυτών είμαι και εγώ, μια και ο γερουσιαστής Ομπάμα φαίνεται πως έχει στο μυαλό του ένα όραμα για την αμερικανική πολιτική πιο δημοκρατικό, λιγότερα παρεμβατικό στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό το έχει δείξει τόσο με τους λόγους του στο παρόν και το παρελθόν, όσο και με έργα του.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, πολύ σημαντικό είναι πως ο Έλληνας συνεργάτης του είναι πιο δραστήριος (και πειστικός) υπέρ της πατρίδας του απο τον πάλαι ποτέ George Στεφανόπουλο του Κλίντον. Έτσι, για παράδειγμα, ο Ομπάμα έχει καταθέσει και υπογράψει ψήφισμα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, υποστηρίζει μια λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων της Ε.Ε και του Ο.Η.Ε, ενώ όσον αφορά στα άλλα "καυτά" θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ (που μας κάνει όλους να τον πληρώνουμε ακριβά μέσω της τιμής του πετρελαίου), έχει δηλώσει πως ήταν απο την αρχή ένα λάθος και θα τον τερματίσει.
Η αλήθεια είναι πως έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις απο υποψήφιους προέδρους σχετικά με τα ελληνικά συμφέροντα, οι οποίες μάλλον στόχευαν στους ψήφους των ομογενών μας.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Ομπάμα έχει μια "αύρα" που τον κάνει παραπάνω πιστευτό απο τους προκατόχους του διεκδικητές - προέδρους. Απομένει να δούμε - εφόσον εκλεγεί- τα έργα του.
Περισσότερα στο http://www.barackobama.com/ και στο http://panagiotioeng.blogspot.com/

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Οι ειδήσεις απο τη Σιβηρία.

Αναφέρομαι στο πρόσφατο έπος των καναλιών σχετικά με τις καιρικές συνθήκες στην Αθήνα και τις επιπτώσεις τους. Και αυτή τη φορά, τα κανάλια (πλήν φωτεινών εξαιρέσεων) κατόρθωσαν να δώσουν νόημα στον τίτλο "έκτακτη επικαιρότητα", ακόμα και άν πραγματικά δεν είχαν κάτι καινούριο να πούν, παρά δείχνοντας το δημοσιογράφο τις πρώτες πρωινές ώρες να παγώνει στη Μαλακάσα η οπουδήποτε.
Αντιθέτως δε απο πολλές περιπτώσεις, όπου και η υπόλοιπη Ελλάδα είναι θαμμένη κάτω απο το χιόνι, τα Μ.Μ.Ε στην πλειοψηφία τους δε δίνουν δεκάρα για τον υπόλοιπο Ελληνικό πληθυσμό που αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα του χιονιά. Φυσικά, θεωρείται φαντάζομαι πως οι υπόλοιποι έλληνες (και ιδίως οι Βόρειοι) είναι μαθημένοι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, οπότε δεν υπάρχει εκεί κάτι καινούριο να ειπωθεί. Στην άλλη μοίρα, μόλις το χιόνι άγγιξε τα ανεκπαίδευτα μαλλιά των Αθηνών και των προαστίων της, έσπευσαν να φέρουν την καταστροφή. Σε αυτό βέβαια, βοήθησε και το μεγαλείο της ελληνικής βλακείας, όπου στην οδηγική της έκφανση είχαμε και πάλι τους ανεγκέφαλους ξερόλες οδηγούς να βγαίνουν στους δρόμους χωρίς αλυσίδες και στο τέλος να την πληρώνουν όλοι γι' αυτούς. Σαν να βλέπω τη σκηνή μπρόστά μου: "Έλα μωρέ, πάει ο δρόμος, ξέρω πως να οδηγάω στο χιόνι, τόσα χρόνια οδηγός είμαι. Τί ξέρει η τροχαία". Η τροχαία θα έπρεπε όμως να έχει την άδεια να χαντακώνει κάτι τέτοιους μάγκες που "οδηγούν τόσα χρόνια" και στη συνέχεια παίρνουν το ύφος του κρετίνου όταν τους ρωτούν γιατί σταμάτησαν και κλείνουν το δρόμο.
Αλλά ας μή φεύγουμε απο το θέμα: η "μαγεία" των ρεπορτάζ των καναλιών συνεχίστηκε και σήμερα όπου έφτασαν να μπούν στο λεωφορείο της γραμμής "Χαιδάρι - ......" για να διαπιστώσουν εμβρόντητοι πως ενώ κάποια λεωφορεία δεν κυκλοφορούσαν, το συγκεκριμένο έφτανε μόνο 6 στάσεις πριν το τέρμα και δεν έκανε ολόκληρη τη διαδρομή! Οποία καταστροφή! Είμαι σίγουρος οτι το 10λεπτο ρεπορτάζ ούτε κάν τους κατοίκους του Χαϊδαρίου δεν ενδιέφερε, τουλάχιστον στην έκταση που παρουσιάστηκε.
Θα περιοριστώ εδώ, γιατί τα ρεπορτάζ και τα "έκτακτα δελτία" δεν είχαν αριθμό τις τελευταίες μέρες, αλλά ούτε και όρια δημοσιογραφικής συνείδησης.
Τέλος, θα συνιστούσα στους Αττικούς φορείς μαζικής μεταφοράς, να έλθουν με κλιμάκιο στον Ο.Α.Σ.Θ, για να δούν πως γίνεται το μαγικό και στη Θεσσαλονίκη όταν χιονίζει κυκλοφορούν λεωφορεία...

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Οι "δημοκρατικοί" πολίτες.

Προσωπικά, ποτέ δε βρήκα τίποτα το "δημοκρατικό" στα κόμματα της Αριστεράς. Για να το εξειδικεύσω δε, ειδικά στο Κ.Κ.Ε. Αντιθέτως μάλλον συντηρητικότεροι σε ιδέες, νοοτροπία, πρακτικές και πολλά άλλα είναι, ακόμα και απο υπάρχοντα κομμουνιστικά καθεστώτα (έστω και αυτά τα ολίγα). Επίσης δε έχουν να επιδείξουν και αρκετές πολιτικές επιλογές διαμέσου της ιστορικής πορείας τους, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν στα όρια της προδοσίας.
Πρόσφατα δε, ξαναέκαναν το θαύμα τους, τα "καμάρια" της Κομμουνιστικής Αριστεράς: ενοχλημένοι απο την εκλογή Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ και βλέποντας πως ενδεχομένως θα μείνουν μόνο πλέον με τους γραφικούς να τους στηρίζουν, έσπευσαν στο ΣΚΑΪ για να εμποδίσουν τη μετάδοση δημοσκόπησης που έφερνε το Συνασπισμό στην τρίτη θέση σαν πολιτική δύναμη. Όλα αυτά όμως πέρασαν λίγο στα "ψιλά". Μήπως γιατί ότι κάνει το Κ.Κ.Ε θεωρείται "ιν", ακόμα και άν είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και αρμόζον σε καθεστώς Β. Κορέας;
Τέτοια κόμματα σαν και αυτό που έχουμε στη βουλή, ας τα χαιρόμαστε. Με την ίδια λογική, ας μαζέψει και το ΠΑΣΟΚ τους δικούς του και κάθε φορά που βγαίνει δημοσκόπηση που δεν το συμφέρει, ας τρέχει στους σταθμούς να κάνει επεισόδια. Τι ωραία! Το ίδιο δε ας κάνουν και τα άλλα κόμματα. Αυτή είναι "δημοκρατία" για το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Έκαναν δε μια τέτοια κίνηση, στο μόνο (κατά τη γνώμη μου πάντα) αξιόλογο ειδησιογραφικά - δημοσιογραφικά σταθμό, ο οποίος έχει δείξει πως δεν αναλώνεται σε μικρότητες και ζαχοπουλιάδες.
Κατά τα άλλα, μόνο η "χρυσή αυγή" είναι καταδικαστέα. Οι κουμμουνοτραμπούκοι όχι...

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Εθνική (κατάρα) Τράπεζα της Ελλάδος...

Μερικά πράγματα θέλουμε και τα παθαίνουμε...
Οι ουρές στα ταμεία και τις υπηρεσίες ας πούμε, μπορούν να αποφευχθούν άν χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα, όπως ας πούμε το e banking για να πληρώνουμε τους λογαριασμούς εμείς οι νεότεροι ή οι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, να χρησιμοποιούμε τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ για να πληρώσουμε το νερό (αξίζει το να γλυτώσεις την ουρά για 0,50 €) κλπ.
Το δύσκολο είναι όταν πρέπει και δε γίνεται αλλιώς, να πάς σε κάτι τράπεζες όπως η Εθνική. Όχι γιατί το θέλεις, αλλά γιατί σε αναγκάζουν π.χ οι πελάτες σου ή ο ΟΑΕΔ (μια και δεν υπάρχουν άλλες τράπεζες) για να εισπράξεις το - πενιχρό- επίδομα παιδιού ή για άλλους λόγους.
Δεν είναι το χειρότερο πως η ουρά στην εθνική τράπεζα συνήθως είναι πέραν τα όρια της οποιασδήποτε ιώβειας υπομονής: πάρε "χαρτάκι", πιές ένα καφέ, πήγαινε σε όλες τις υπόλοιπες πολιτισμένες τράπεζες (κάποια στιγμή θα πλέξω αναλυτικά το εγκώμιο της Πειραιώς π.χ για τις υπηρεσίες της), να κάνεις τις δουλειές σου και ξαναέλα.
Το χειρότερο είναι πως μετά την οδύσσεια της αναμονής με το χαρτάκι στο χέρι (γιατί οφείλεις να πιστοποιήσεις στους υπαλλήλους πως είσαι ο πραγματικός κάτοχος του τάδε νούμερου προτεραιότητας), έχεις να αντιμετωπίσεις - στην πλειοψηφία τους- τους κακής στραβής και ανάποδης νοοτροπίας (δημόσιους) υπαλλήλους οι οποίοι σε αντιμετωπίζουν όλο "τουπέ", επισύροντας δε επιπροσθέτως κάθε λογής κώλυμα - διαδικασία- της τράπεζας της λίθινης εποχής.
Γι' αυτό και δεν αναρωτιέμαι γιατί η Εθνική τράπεζα αγόρασε την Finazbank στην Τουρκία. Μάλλον καλύτερα θα ήταν να μεταφερόταν ολόκληρη στη γείτονα χώρα, μπάς και γλιτώσουμε εμείς οι ψιλιασμένοι και ξεκολλήσουν οι λατρεύοντες - ερωτευμένοι δίχως αντίκρυσμα με αυτήν την τραπεζική κατάρα!