Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η "άδικη" φορολογία.

Ναί, η  εκκλησία αντιδρά στη φορολόγηση των εισπράξεών της από τα ακίνητα που διαθέτει, καλώντας μάλιστα την Ιερά Σύνοδο να συνεδριάσει, για να αποτιμήσει το κόστος της φορολογίας, αλλά και να καθορίσει τις αντιδράσεις της ενόψει της εφαρμογής του νέου νόμου.
Σε ακόμα ένα τομέα της δραστηριότητάς της, η εκκλησία (πλήν ίσως του προκαθημένου της που φαίνεται πως "πιάνει" κάποια μηνύματα), φαίνεται πως δε συμβαδίζει με το κλίμα των ημερών και της κοινωνίας γενικότερα: ο πολίτης πλέον δεν έχει στο απυρόβλητο κανέναν. Πόσο μάλλον φορείς όπως η Εκκλησία της Ελλάδος που είναι και μεγαλοεπιχειρηματίας και μεγαλοιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, γεγονός που την καθιστά έναν από τους πρώτους που πρέπει να φορολογηθούν. Ακόμα και αν η "προσφορά" της "διαχρονικά" στο έθνος είναι "μεγάλη", κατά τα λεγόμενα του χριστεπώνυμου Καρατζαφέρη. Μια συζήτηση που επιδέχεται μεγάλης κριτικής και ανάλυσης τελευταία, αφού κανείς δεν ξέρει τελικά πόσα λεφτά εισπράττουν και πόσα δίνουν σε φιλανθρωπίες. Εν τω μεταξύ,  κάθε νεοαναγειρόμενη εκκλησία βρίθει πινακίδων του στυλ "Ενισχύσατε την ανέγερση / αποπεράτωση του ιερού ναού" κλπ, ενώ το κράτος συνεχίζει να καλύπτει τους μισθούς των λειτουργών της. 
Από την άλλη, όλοι πλην των μισθωτών που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, φαίνεται πως κάνουν το παν για να αποτρέψουν την εισβολή στην τσέπη τους, λαμβάνοντας - ευτυχώς - τις κατάλληλες απαντήσεις όπως αυτή του ευφυέστατου Θ. Πάγκαλου περί "γκαρσονιών" δικηγόρων. Επιχείρημά τους, πως η επιβολή ΦΠΑ στις παρασιτικού χαρακτήρα υπηρεσίες τους, θα αποτρέψουν το - δικομανή - χαμηλόμισθο να έχει τη βοήθειά τους.
Ενδεχομένως η καλύτερη πρόταση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και διαφθοράς μαζί, θα ήταν η συμπλήρωση από τους πολίτες ενός εντύπου στην εφορία κάθε χρόνο μαζί με τη φορολογική δήλωση, στο οποίο να αναφέρουν κάθε παράτυπη συναλλαγή που τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Έτσι με τις κατάλληλες διασταυρώσεις ο - έστω και αναποτελεσματικός - μηχανισμός, θα "τσακώσει" τα γκαρσόνια (κατά κανόνα ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους) που κρύβουν τα μασούρια κάτω από το...Ελβετικό χαλί.
Γιατί κατά βάθος, όσο ο Έλληνας σιχαίνεται τη "ρουφιανιά", άλλο τόσο γίνεται ρουφιάνος ο ίδιος όποτε μπορεί. Τουλάχιστον ας γίνει τώρα για το καλό των παιδιών του.
Τέλος, για όποιον αναλύσει τη διεθνή στάση απέναντι στη χώρα μας σε οικονομικό επίπεδο, καλό θα ήταν να αποφύγει την αγορά - επιτέλους - γερμανικών και ολλανδικών προϊόντων κάθε είδους. Και ας μείνει για ακόμα λίγο η Μερσεντές ανεκπλήρωτο όνειρο κάθε μεσήλικα επιδειξιομανή. Φτάνει πια. Μόνο ένα μειωμένο ταμείο θα τους κοστίσει πραγματικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχείρησε να φορολογήσει την εκκλησία, και ο Σεραφείμ τον απείλησε πως θα του κάνει πόλεμο σε μία τέτοια περίπτωση, και καλό θα ήταν να αποφύγει τη σύγκρουση μαζί του, γιατί θα τον ξέσκιζε. Όχι μόνο έκανε πίσω στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας, αλλά έδωσε σε όλους του κληρικούς, μισθούς απο το δημόσιο, πράγμα που ισχύει εως και σήμερα. Στην σύγχρονη εποχή φτάσαμε μισό βήμα πριν την επιστροφή στην ανταλλακτική οικονομία και την επιστροφή της Ελλάδας σε συνθήκες ανεξαρτησίας παρόμοιες με αυτές πριν το 1821. Και η εκκλησία τι κάνει και τι μας λέει ? Πως ο θησαυρός της εκκλησίας είναι άνθρακες !! χα,χα,χα ας γελάσω. Φόρος αλύπητα στο κεφάλι τους. Φόρος σε αυτούς που δεν πλήρωσαν ποτέ μία δραχμή. Φόρος σε αυτούς που έχουν το θράσος να συστήνουν off shore εταιρείες και να κάνουν αφορολόγητες μπίζνες.