Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η γκρίνια της συντεχνίας.

Μέσα σε όλα τα "δεινά" της χώρας, ήλθε και να προστεθεί το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και του ανάλογου ραδιοφωνικού σταθμού ιδιοκτησίας Αγγελόπουλου.
Το μεγάλο δεινό βέβαια σε αυτή την υπόθεση, δεν είναι ότι κλείνει μιά εφημερίδα από τις...80 που έχει η χώρα και πλήττεται η ελευθεροτυπία, αλλά ότι 400 οικογένειες θα μείνουν στο... δρόμο, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της Γιάννας Αγγελοπούλου να διαχειριστεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις.
Έτσι, όπως γίνεται στη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας είδαμε ανακόλουθες και δυσανάλογες αντιδράσεις από το σύνολο των δημοσιογράφων της χώρας με πρωτοπαλίκαρα τους "μεγάλους" που έσπευσαν να κατηγορήσουν τους επιχειρηματίες ότι είπαν ψέμματα στον κόσμο, αλλά και να σώσουν τους συναδέλφους τους που παίρνουν 3,60 κάνοντας - τι άλλο - απεργία. (Μεγάλο κακό μας έκαναν - λες και χάθηκε το BBC και οι Ν.Υ Times on line).
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει οι μεγαλοδημοσιογράφοι κυρίως, είναι πως ο κόσμος σε μερικά θέματα έχει ξυπνήσει: ποσώς τον ενδιαφέρει αν θα έχουμε μία λιγότερη ή μία παραπάνω εφημερίδα, αφού βλέπει όλο τους ίδιους και τους ίδιους δημοσιογράφους να κυριαρχούν στο σκηνικό, συμμετέχοντας μάλιστα σε ύποπτα παιχνίδια. Φυσικά, νοιάζεται στο βαθμό του λογικού για τον -απλό- "στρατιώτη" δημοσιογράφο που του πίνουν το αίμα για ένα μισθουλάκο, αλλά σίγουρα όχι περισσότερο από το... "θνητό" παιδί που χύνει τον ίδιο - ή και παραπάνω- ιδρώτα σε κάποια επιχείρηση για τα ίδια ή λιγότερα χρήματα και χωρίς μάλιστα τη δόξα.
Όταν όμως κλείνει μια εφημερίδα (ή) και ένας σταθμός, πρέπει οι δημοσιογράφοι και οι παρατρεχάμενοί τους να το κάνουν μείζον θέμα, γιατί τα συμφέροντα της συντεχνίας πλήττονται. Τα Μ.Μ.Ε άλλωστε, είναι "δικά τους". Αναδεικνύουν αυτό που θέλουν, όταν το θέλουν.
Άσχετο αν οποιαδήποτε εφημερίδα ή σταθμός είναι στην πραγματικότητα μια επιχείρηση σαν τις άλλες, που ο ιδιοκτήτης τους έχει κάθε δικαίωμα και δυνατότητα να την κλείσει, όπως τα εργοστάσια και τα μαγαζιά που δεν πάνε καλά: αλλά αυτά είναι δυσθεώρητα για την "δημοσιογραφική" οικογένεια. (βλ. Φωσφορικά, Βιαμύλ, Σήμενς κλπ κλπ κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: