Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

"Φτιάξε μια επιτροπή"

Σας προτρέπω να "googlάρετε" (κατά τα σύγχρονα ελληνικά) τη συγκεκριμένη φράση και να δείτε τα αποτελέσματα...
Μεταξύ αυτών, είναι και ένα πολύ ωραίο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της "Ελευθεροτυπίας" για το αμαρτωλό παρελθόν των επιτροπών της βουλής που συστάθηκαν για διάφορα σκάνδαλα.
Η φράση αναφέρεται στη γνωστή ρήση ενός αμερικάνου πολιτικού "σοφού" (μου διαφεύγει το όνομά του" και στην πλήρη έκτασή της είναι: "άμα θέλεις να μη γίνει (σχεδόν) τίποτα για ένα θέμα, φτιάξε μια επιτροπή".
Ο σοφός (εκτός εισαγωγικών γιατί πράγματι είναι) ελληνικός λαός, δηλαδή η παράδοση το έχει πεί απλά ως "κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει".
Όλοι όσοι σκέφτονται πιά λογικά, έχουμε γίνει γραφικοί με το να λέμε πως οι εξεταστικές επιτροπές είναι ακόμα ένα "εργαλείο" για να βάζει τα θέματα στο ντουλάπι της λήθης. Έτσι και με την υπόθεση του Βατοπεδίου: η δική μου λογική λέει πολύ απλά, πως μέσα στους λόγους που θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε τους πολιτικούς μας (και εννοώ όλους) και τους παρατρεχάμενούς τους είναι και ο εξής λόγος: η τάση τους να κάνουν ρουσφέτια στην Εκκλησία και τους λειτουργούς της, με εμφανή στόχο την επιρροή που έχουν οι τελευταίοι στο ποίμνιο και τις ψήφους του.
Τα πράγματα είναι απλά στην έκτασή τους: όπως σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτικοί λειτουργούν με γνώμονα το οικονομικό τους κέρδος όταν έχουν να κάνουν με παντός είδους συμφωνίες, έτσι λειτουργούν και ψηφοθηρικά απέναντι σε οργανώσεις όπως η Εκκλησία. Όπως κάνουν και στα πολιτικά τους γραφεία με τους μπούφους ψηφοφόρους τους που σπεύδουν για να πάρουν ρουσφετολογικές υποσχέσεις.