Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Βρε τα παιδιά...

Λες και δε το ξέραμε. Αναφέρομαι στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Σκόπια. Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα της επίσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει άδικη τη στάση της Ελλάδας στα θέματα της ονομασίας και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα να υποστηρίξει τις θέσεις των βόρειων γειτόνων μας. Επίσης έκανε κουβέντα και για το θέμα που καίει και τους δύο. Την ένταξη στην Ε.Ε. Άλλωστε, η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ανοικτό βιβλίο διαμέσου των χρόνων, γεγονός που δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί μας δεν έχουν καταλάβει. Μια απο τις βασικές τους θέσεις είναι "ο εχθρός του άλλου είναι φίλος δικός μου".
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι πως δεν ζούμε πλέον στις συνθήκες του ψυχρού πολέμου, ούτε στις αρχές του 20ου αιώνα: τα "φιλαράκια" σαν τον Αμερικανό πρόεδρο τελειώνουν και η Τουρκία έπαψε εδώ και καιρό να είναι το "μαλακό υπογάστριο" της Ρωσίας, μια και η τελευταία το έδειξε ακόμα μια φορά, παρακάμπτοντάς την από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.
Το αποτέλεσμα για τα "φιλαράκια" (Σκόπια, Τουρκία, Αλβανία) θα είναι το ίδιο πάντως, σε κάθε προσπάθεια ένταξης στην Ε.Ε. , όσο κάνουν πολιτική χωρίς δικό τους κόστος. Μέχρι να το καταλάβουν, χώρες όπως η Σερβία θα τους χαιρετούν από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: