Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Ακρίβεια: το θέμα της εποχής.

Το οποίο δε θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο. Πραγματικά, ο καθένας το νοιώθει στο "πετσί" του, περιμένοντας απο την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπισή της. Και πολύ σωστά: ελεύθερη αγορά δε σημαίνει και ασύδοτη αγορά. Το θέμα είναι ποιό κόμμα διαχρονικά έχει το σθένος να επιβάλλει σοβαρά πρόστιμα σε εταιρίες - χρηματοδότες τους προεκλογικά - τα οποία να πληρωθούν κιόλας.
Απο την άλλη πλευρά όμως, τί γίνεται όμως με το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα; Υπάρχει καταναλωτική συνείδηση; Μήπως οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι στο να πληρώνουν πολλά για προϊόντα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ή δε χρειάζονται ή μπορούν να τα βρούν σε χαμηλότερες τιμές; Σίγουρα οι 300 περίπου διαφορετικές καταναλωτικές οργανώσεις,( διότι οι Έλληνες δεν μπορούν να μπούν υπο την σκέπη μίας οργανωμένης και ισχυρής), δε βοηθούν την κατάσταση.
Ακόμα και αυτοί που ακολουθούν τις "οδηγίες" για αποχή μια συγκεκριμένη ημέρα απο αγορές ή απο συγκεκριμένα προϊόντα, σπεύδουν να τα προμηθευτούν σε ποσότητες απο την προηγούμενη ημέρα, λες και θα γίνει πόλεμος.
Στις δε λαϊκές αγορές, το ένα κιλό μήλα είναι "ντροπή" να το αγοράσεις ή το να μην αγοράσεις καθόλου άν θεωρήσεις την τιμή τους ακριβή, δε συζητάται. Αρκεί το να "γκρινιάξεις" για τις τιμές. Στις λαϊκές αγορές έτσι, οι πάγκοι προς το μεσημέρι αδειάζουν πρίν οι πωλητές σκεφθούν κάν πως μπορεί τα προϊόντα τους να μείνουν αδιάθετα.
Για όσο καιρό στο παρελθόν η τιμή της βενζίνης ήταν χαμηλή, ο ενσυνείδητος καταναλωτής οδηγός που έβαζε βενζίνη στο φθηνό πρατήριο, λοιδορείτο απο τους "άπλες" φίλους του με το επιχείρημα " τί κερδίζεις μωρέ" και "τί κατάλαβες τώρα".
Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι είναι πως μερικές κινήσεις (καταναλωτικές στην προκειμένη περίπτωση) πρέπει όλοι μας να τις κάνουμε για να βοηθήσουμε την αγορά να λειτουργήσει: όχι μόνο τον εαυτό μας. Αυτή η διαπίστωση όμως εντάσσεται στα ερωτηματικά που τίθενται διαρκώς απο τη γένεση του Ελληνικού κράτους: πως το ατομικό συμφέρον μπορεί να "υποταχθεί" στο συλλογικό.
Ουτοπία.

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Ο.Τ.Ε: Άντε βρε!

Πολλοί εθνοπατέρες μαζεύτηκαν τελευταία: αναφέρομαι φυσικά στην πώληση του Ο.Τ.Ε (δηλαδή του managment) γιατί έτσι και αλλιώς οι μετοχές πουλημένες ήταν. Φαίνεται ότι όλοι οι "υπερασπιστές" του δημοσίου συμφέροντος δεν είχαν ποτέ συναλλαγές με τον εθνικό τηλεπικοινωνιακό φορέα για να καταλάβουν γιατί πρέπει επιτέλους να βάλουν το συμφέρον και την εξυπηρέτηση του πολίτη πάνω απ' όλα.
Για όσους δεν το κατάλαβαν, δε ζούμε πλέον στη δεκαετία του '60. Οι "εθνικοί λόγοι" που επικαλούνται δεν ισχύουν πλέον για έναν οργανισμό που χάνει πελάτες μέρα με τη μέρα αφού δεν αποτελεί μονοπώλιο όπως κάποτε.
Είναι καιρός για αποφασιστικότερα βήματα, έτσι ώστε το κράτος να σταματήσει να κάνει τον επιχειρηματία με κόστος την τσέπη και τα νεύρα του φορολογούμενου. Το κράτος οφείλει να συγκεντρωθεί σε δουλειές όπως η αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας, και όχι να γεμίζει τον κάθε οργανισμό (ακόμα και κερδοφόρο) με "υμετέρους" - κατά κανόνα άχρηστους υπαλλήλους και διευθυντές - πληρώνοντάς τους δε με παχυλούς μισθούς. Για να μην αναφέρω τις "εθελούσιες εξόδους" (ειδικά στον Ο.Τ.Ε) των οποίων τα ποσά προκαλούν κάθε φιλήσυχο εργαζόμενο.
Άντε και σε ανώτερα, μπας και δούμε άσπρη μέρα (βλέπε Ο.Σ.Ε, ΕΛ.ΤΑ, Δ.Ε.Η κ.α).

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Βρε τα παιδιά...

Λες και δε το ξέραμε. Αναφέρομαι στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Σκόπια. Μέσα στο πανηγυρικό κλίμα της επίσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει άδικη τη στάση της Ελλάδας στα θέματα της ονομασίας και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά και γενικότερα να υποστηρίξει τις θέσεις των βόρειων γειτόνων μας. Επίσης έκανε κουβέντα και για το θέμα που καίει και τους δύο. Την ένταξη στην Ε.Ε. Άλλωστε, η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι ανοικτό βιβλίο διαμέσου των χρόνων, γεγονός που δυστυχώς ορισμένοι πολιτικοί μας δεν έχουν καταλάβει. Μια απο τις βασικές τους θέσεις είναι "ο εχθρός του άλλου είναι φίλος δικός μου".
Αυτό που δεν έχουν καταλάβει είναι πως δεν ζούμε πλέον στις συνθήκες του ψυχρού πολέμου, ούτε στις αρχές του 20ου αιώνα: τα "φιλαράκια" σαν τον Αμερικανό πρόεδρο τελειώνουν και η Τουρκία έπαψε εδώ και καιρό να είναι το "μαλακό υπογάστριο" της Ρωσίας, μια και η τελευταία το έδειξε ακόμα μια φορά, παρακάμπτοντάς την από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.
Το αποτέλεσμα για τα "φιλαράκια" (Σκόπια, Τουρκία, Αλβανία) θα είναι το ίδιο πάντως, σε κάθε προσπάθεια ένταξης στην Ε.Ε. , όσο κάνουν πολιτική χωρίς δικό τους κόστος. Μέχρι να το καταλάβουν, χώρες όπως η Σερβία θα τους χαιρετούν από την ευρωπαϊκή οικογένεια.