Τουλάχιστον δεν μπορεί να πει κανείς πως τα κόμματα δεν κατάντησαν τους εαυτούς τους όπως τη χώρα: η τελευταία συζήτηση στα Μ.Μ.Ε για την επιχορήγηση των κομμάτων κατέληξε σε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων εκατέρωθεν των μέσων και του υπουργείου το οποίο φρόντισε με τη σειρά του να μαγειρέψει σωστά τα νούμερα, ώστε να φαίνεται τελικά πως η επιχορήγηση των απο- κομμάτων είναι μειωμένη φέτος κατά 10% φέτος και περίπου 29% συνολικά.
Το σύστημα φυσικά δεν μπορεί παρά να τροφοδοτήσεις το νοσηρό εαυτό του. Με εξαίρεση τον Καρατζαφύρερ (και μπράβο του σε αυτό), τα κόμματα εμφανίζονται -παρά τις παχυλές επιχορηγήσεις και τις "δωρεές" μέσω κουπονιών κλπ- να έχουν υποθηκεύσει τις μελλοντικές τους επιχορηγήσεις για να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες. Φυσικά, ακόμα και ο πιο ανυποψίαστος πολίτης θα αναρωτηθεί μετά πως είναι δυνατόν οι ίδιοι οι δανειολήπτες να λάβουν μέτρα που να περιορίζουν τους τοκογλυφικούς οργανισμούς που τους δάνεισαν. Τους πιστωτές τους δηλαδή.
Έτσι, ακόμα και το κραδαίνον τη ρομφαία του προλεταριάτου Κ.Κ.Ε, εμφανίζεται με χρέη περίπου 4,5 εκατομμυρίων €, ενώ φυσικά για τα κόμματα εξουσίας, που διατείνονται τόσον καιρό πως θα σώσουν τη χώρα, τα δάνεια φτάνουν περίπου στα 120 εκατ. € για έκαστο.
Τι θα γινόταν δηλαδή, αν τα υπάρχοντα κόμματα δεν έμπαιναν στη βουλή στις επερχόμενες εκλογές; Μήπως οι "υποθήκες" έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων θα εξέπιπταν; Ίσως μάλιστα και οι πιστωτές τους τότε, να έκαναν άμεσα απαιτητέα τα ποσά που τους δάνεισαν. Υπέροχη ιδέα...