Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Πληρώστεεε.



Το "πράγμα" φάνηκε από τα μούτρα του Άνθιμου στην ομιλία του Παπανδρέου στη Δ.Ε.Θ, όταν και είπε δημοσία πως θα φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία.
Ο Αρχιεπίσκοπος ωστόσο, ών πιο χαμηλών τόνων ιεράρχης δήλωσε  πως η εκκλησία είναι έτοιμη για να συνεισφέρει για το κοινό καλό, αρκεί αυτή η εισφορά να μη γίνει μόνιμη. Αμήηηην.
Ένα από τα μεγάλα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης είναι πως δεν υπολόγισε το γεγονός, πως μέσα στην οικονομική δυσπραγία,  ούτε η εκκλησία δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο στα μάτια (αλλά και πλέον στην καρδιά) του σκεπτόμενου πολίτη και έτσι, εξαιρουμένων των σκανδάλων του Βατοπεδίου που ήλθαν ως κερασάκι στην τούρτα, ψήφισε και δύο νόμους (2004/5) που απάλλαξαν την εκκλησία από τους φόρους που μέχρι τότε πλήρωνε. Φυσικά, όπως έχει επισημανθεί από τον γράφοντα παλαιότερα, πέτρα του σκανδάλου για την ευνοϊκή μεταχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι οι παλαιοκομματικοί κάθε παράταξης, που εισπράττουν την ψήφο των κληρικών και των απροσδιορίστου επιπέδου ευφυίας συμπαθούντων αυτών. Ακόμα δε, κάποιοι πολιτικοί συνεχίζουν να πιστεύουν πως η εκκλησία δεν είναι κάποια μορφή επιχείρησης για να φορολογηθεί, ενώ ξέρουν πως το κράτος συνεχίζει να πληρώνει τους κληρικούς με περίπου 320 εκατομμύρια € το χρόνο. Η εκκλησία δε παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα.
Η σημαντική διαπίστωση είναι όμως η εξής: πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαιτεί να πληρώσει η εκκλησία αυτά που της αναλογούν μια και, εντέλει, μπορεί να μην είναι, αλλά λειτουργεί σαν επιχείριση και μάλιστα πολύ επικερδής, από γεννήσεώς της εκμεταλλευόμενη άριστα διαχρονικά πολιτικές, πολιτικούς, πολίτες, συγκυρίες και άλλες γκρίζες καταστάσεις. Ακόμα και το αν τελικά προσέφερε ουσιαστικά (ιστορικά ή μη)  είναι ερευνητέο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. 
Απομένει μόνον να δούμε αν πραγματικά η αφορολόγητη γυάλα που ζουν  οι εκλεκτοί του θεού στη γή  θα σπάσει για τα καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: